Стейк Шатобріан

Стейк Шатобріан – це справжня м’ясна класика.  Вважається, що історія страви почалася на початку 19 століття, коли особистий кухар віконта Франсуа-Рене де Шатобріана приготував для нього яловичий стейк з філе. Страва дуже полюбилося гостям віконта, а через деякий час стейк Шатобріан потрапив в меню дорогих французьких ресторанів.

_87b1888

Шатобріан – це стейк з товстого краю центральної частини вирізки. Інколи його також готують з голови вирізки. Тут майже немає, або взагалі відсутні, жирові прошарки та сполучна тканина. Шматок повинен бути товщиною не менше 5 см («два пальці» ).

Коли Ви купили яловичу вирізку, не поспішайте відразу її готувати. Краще обв’яжіть ниткою, закріпивши вихідну форму та витримайте хоча б добу в холодильнику, обгорнувши чистим бавовняним рушником.

Класичний спосіб приготування стейку Шатобріан – це попереднє обсмажування на  грилі, або на добре розігрітій сковорідці і доведення до потрібного ступеня готовності в духовці. При цьому дуже важливо контролювати внутрішню температуру м’яса. Вона  повинна бути в межах 43-55 градусів.

Рекомендую готувати стейк Шатобріан   до ступеню  medium rare та medium, що залишає надзвичайну соковитість м’яса і його вершковий смак.

6 КОРИСНИХ ПОРАД

1.Вийнявши м’ясо з холодильника, залиште його на 15-20 хвилин, щоб ступінь просмажування був більш точним.

2. Перед готуванням, решітку грилю краще змастити соняшниковою олією, щоб стейк не пригорав.

3. Добре обсмажте стейк з усіх сторін. Так сік, що утворюється під час приготування не виходить з нього.

4. Перед приготуванням не маринуйте м’ясо. Краще змастіть його соняшниковою чи оливковою олією.

5.Якщо Ви все таки більше любите промариноване м’ясо, тоді зробіть легкий маринад на свіжих травах, з розмарином та часником. Залиште стейк на 2 години.

6. Після приготування змастіть стейк топленим вершковим маслом. Посипте сіллю та перцем на Ваш смак.

СМАЧНОГО ТА ДО ЗУСТРІЧІ В РЕСТОРАНІ MON CHEF

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *