До Дня незалежності України подумав, що було б добре написати рецепт класичного гречаного пирога. Ця страва бере початок з чудового міста Яворів, що на Галичині.
Тісто:
- Борошно 500 г
- Вода (тепла) 200 г
- Вершкове розтоплене масло 80 г
- Жовтки 2 шт.
- Дріжджі живі 25 г
- Цукор 2 ст. л.
- Сіль 1 ч. л.
Інгредієнти для начинки:
- Гречка 200 г
- Картопля 6 шт.
- Яйця 2 шт.
- Цибуля 2 шт.
- Сіль перець
Спосіб приготування:
Тісто
В теплій воді розчиняємо дріжджі, додаємо яйця, холодне розтоплене вершкове масло і поступово додаємо борошно та замішуємо тісто. В процесі додаємо сіль, сіль, до речі, сповільнює бродіння дріжджів. Залишаємо тісто в холодильнику на 20 хв, попередньо загорніть в плівку.
Начинка
Попередньо замочуємо гречку мінімум на 2 години. Для чого це роблять? Щоб при готуванні гречка не розварилась і в неї залишився характерний смак. Відварюємо гречку та картоплю. Цибулю нарізаємо дрібним кубиком і пасеруємо на вершковому маслі. Картоплю розминаємо в пюре і додаємо до неї відварену гречку, цибулю, яйця та спеції. Охолоджуємо.
Виймаємо тісто з холодильника, розкачуємо його товщиною 1 см і викладаємо на дно форми так, щоб краї звисали з форми. В центр рівномірно викладаємо начинку та закриваємо тістом. Зверху змащуємо яйцем і запікаємо в духовці при температурі 170 градусів протягом 40 хв.
Гречаний пиріг чудово смакує з борщем, мачанкою з білих грибів чи з м’ясом