Пропоную провести останні 3 дні літа з стравами з баклажанів. Нова страва кожного літнього дня)
1. Мусака – традиційна страва з баклажанів на Балканах і Близькому Сході.
Інгредієнти:
- Баклажани 4 шт.
- Сир сулугуні 300 г
- Помідори 3 шт.
- Яловичий фарш 300 г
- Цибуля 2 шт.
- Сіль, перець
- Свіжий базилік
Спосіб приготування:
Яловичий фарш тушкуємо у власному соці з порізаною дрібним кубиком цибулею протягом 1, 5 години. Не забудьте додати сіль та перець. За потреби доливаємо до фаршу воду або бульйон.
Баклажан нарізаємо слайсами завтовшки 5 см, посипаємо сіллю. Забираємо сік з баклажану, щоб не гірчив. Після того обсмажуємо на грилі або сковорідці з двох сторін. Охолоджуємо. Помідор нарізаємо тонкими кільцями та натираємо сир сулугуні. Викладаємо у керамічну форму шарами: баклажан, фарш, помідор, дрібно порізаний базилік і сир сулугуні. Повторюємо тричі. За бажанням можна додати відварену і нарізану кільцями картоплю.
Запікаємо 30 хвилин при температурі 180 градусів.
2. Крем-суп з баклажанів
Інгредієнти:
- Морква 2 шт.
- Цибуля 1 шт.
- Баклажан 3 шт.
- Мускатний горіх
- Вершки 200 мл
- Вода 150 мл
Спосіб приготування:
Баклажан проколюємо виделкою і запікаємо в розігрітій духовці при температурі 200 -220 градусів протягом 20 хв. Моркву натираємо на тертці, цибулю нарізаємо півкільцями і тушкуємо протягом 15 хв. Запечений баклажан очищаємо від шкірки та додаємо до пасеровки. Додаємо воду і вершки. Доводимо до кипіння і варимо 5 хвилин. Додаємо спеції за смаком і перебиваємо в блендері.
При подачі посипаємо кунжутом і лляною олією.
3. Запечений баклажан
Інгредієнти:
- Баклажан 1 шт.
- Помідор 1 шт.
- Болгарський перець 1 шт.
- Кінза
- Цукіні 1 шт.
- Часник 1 зубчик
- Сіль перець
- Сир камамбер
Спосіб приготування:
Баклажан розрізаємо навпіл по довжині, видаляємо м’якоть ложкою, залишаємо бортики 0,5 см. Помідор, болгарський перець, цукіні і м’якоть баклажана нарізаємо грубим кубиком (2 см) і тушкуємо до пів готовності на сковорідці. Додаємо спеції, часник і кінзу і начиняємо половинки баклажанів. Зверху на овочі викладаємо порізаний на слайси сир камамбер і запікаємо в духовці при температурі 170 градусів 15 хвилин.