Різдвяна кутя на узварі

Кожна сім’я має свій традиційний рецепт куті. У когось вона рідка, у когось густа, хтось полюбляє більше родзинок, а хтось більше горіхів. Я пропоную вам приготувати кутю за моїм сімейним рецептом – на узварі.

Інгредієнти:

  • Кутя 1 склянка
  • Мак 1 склянка
  • Горіх фундук 100 г
  • Журавлина сушена 100 г
  • Мигдаль 100 г
  • Родзинки 50 г
  • Мед 100 г
  • Цукор 100 г
  • Узвар (груша, слива, яблуко, шипшина) 250 г

Спосіб приготування:

Кутю замочуємо на ніч. Мак відварюємо на легкому вогні протягом 30 хвилин, щоб забрати гіркоту. Пізніше відціджуємо.

Суху журавлину і родзинки замочуємо в гарячій воді до набухання. Це буде приблизно 15 хвилин.

Горіхи нарізаємо довільними шматочками.

І тепер найцікавіше у процесі приготування куті)

У макітрі перетираємо макогоном мак та цукор. Перетираємо доти, поки мак пустить молочко. Коли воно утвориться, додаємо відварену кутю, нарізані горіхи і замочену журавлину та родзинки. Заливаємо все узваром (рецепт нижче) та добре перемішуємо. В кінці додаємо мед і знову перемішуємо.

Для приготування узвару на 1 л нам потрібно:

  • Води 1,2 л
  • Сушені фрукти 150 г
  • Мед 50 г
  • Цукор 50 г

На початку сухофрукти потрібно промити і занурити у воду, потім довести до кипіння. Виключаємо нагрів та чекаємо поки сухофрукти наберуть воду. Далі продовжуємо варити протягом 30 хвилин. Потім додаємо цукор, мед і даємо узвару настоятись.

 

Веселих вам свят та смачної куті!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *