Кожна сім’я має свій традиційний рецепт куті. У когось вона рідка, у когось густа, хтось полюбляє більше родзинок, а хтось більше горіхів. Я пропоную вам приготувати кутю за моїм сімейним рецептом – на узварі.
Інгредієнти:
- Кутя 1 склянка
- Мак 1 склянка
- Горіх фундук 100 г
- Журавлина сушена 100 г
- Мигдаль 100 г
- Родзинки 50 г
- Мед 100 г
- Цукор 100 г
- Узвар (груша, слива, яблуко, шипшина) 250 г
Спосіб приготування:
Кутю замочуємо на ніч. Мак відварюємо на легкому вогні протягом 30 хвилин, щоб забрати гіркоту. Пізніше відціджуємо.
Суху журавлину і родзинки замочуємо в гарячій воді до набухання. Це буде приблизно 15 хвилин.
Горіхи нарізаємо довільними шматочками.
І тепер найцікавіше у процесі приготування куті)
У макітрі перетираємо макогоном мак та цукор. Перетираємо доти, поки мак пустить молочко. Коли воно утвориться, додаємо відварену кутю, нарізані горіхи і замочену журавлину та родзинки. Заливаємо все узваром (рецепт нижче) та добре перемішуємо. В кінці додаємо мед і знову перемішуємо.
Для приготування узвару на 1 л нам потрібно:
- Води 1,2 л
- Сушені фрукти 150 г
- Мед 50 г
- Цукор 50 г
На початку сухофрукти потрібно промити і занурити у воду, потім довести до кипіння. Виключаємо нагрів та чекаємо поки сухофрукти наберуть воду. Далі продовжуємо варити протягом 30 хвилин. Потім додаємо цукор, мед і даємо узвару настоятись.
Веселих вам свят та смачної куті!