Інгредієнти:
- Борошно 600 г
- Жовтки яєць 4 шт.
- Вода 200 г
- Масло вершкове розтоплене 100 г
- Цукор 10 г
- Сіль 3 щіпки
(Ремарка від шефа) Якщо бажаєте дотриматись традицій та готувати прісне тісто, тоді не додавайте жовтки та масло.
Всі інгредієнти замішуємо до однорідної консистенції і залишаємо тісто до набухання клейковини на 30 хв при кімнатній температурі.
Пізніше розкатуємо тісто товщиною 2 мм і вирізаємо стаканчиком чи іншим предметом варенички.
Начинка:
Печериці (400 г) дуже дрібно нарізаємо та обсмажуємо на оливковій олії, щоб випарувалась волога, потім солимо, перчимо. Окремо на іншій сковорідці дрібно нарізаємо цибулю порей і тушкуємо до пом’якшення на вершкову маслі. З’єднуємо з грибами, доводимо до смаку. Ідеально використати мускатний горіх та перетертий в ступці перець розе.
Начиняємо та ліпимо вареники. Ось і відео лайфхак.
На Різдво вареники подаються з мачанкою. Це не надто рідкий та не надто густий соус з грибів.
Мачанка:
- Білі гриби сушені 50 г
- Цибуля
- Морква
- Лавровий листопад
- Духм’яний перець горошком
- Стебло селери
Гриби попередньо замочуємо на мінімум 3 години. Потім витягуємо і поміщаємо в каструлю зі всіма іншими інгредієнтами, заливаємо 1,5 л водою та варимо 30-40 хвилин.
Проціджуємо бульйон. Нарізаємо гриби соломкою і з’єднуємо з бульйоном, доводимо до смаку. Окремо на сковорідці підсмажуємо борошно до світло-золотистого кольору. Розводимо борошно холодною водою і вливаємо в киплячий грибний бульйон. Проварюємо 5 хв, до загустіння. Консистенція має бути як у сметани. Перед подачею додайте до мачанки лляну олію, буде дуже смачно.