Біф веллінгтон – класика Різдва

Біф Веллінгтон – святкова англійська страва з м’яса, запеченого в листковому тісті. Кажуть, що ця страва названа на честь Герцога Веллінгтона, який здобув перемогу в битві під Ватерлоо, але насправді, запечена в тісті яловичина була національною стравою задовго до цієї події.

Будьте готові, що біф веллінгтон готується довго, проте це цього варте!

Листкове тісто:

  • Борошно 1,2 кг
  • Дріжджі 60 г
  • Цукор 40 г
  • Сіль 10 г
  • Вода 0,5 л
  • Масло високої жирності 500 г

Масло натираємо на терці і формуємо плоский квадрат, завтовшки 2 см. Після цього ставимо в холодильник.

Тим часом готуємо тісто.

В теплій воді розчиняємо дріжджі, додаємо цукор, борошно і сіль. Замішуємо однорідне тісто. Формуємо кульку, накриваємо вафельним рушником і залишаємо в теплому місці на 20 хв, щоб тісто підійшло.

Витягаємо масло з холодильника і на тісті робимо  хрестовий надріз, таким чином воно розкриється у вигляді 4 пелюсток, кожну з яких потрібно розкачати. Увага! Середина має залишитись товстою. Поміщаємо масло між пелюстками і закриваємо кожну, щоб масло залишилось в середині. Після чого тісто разом з маслом треба розбивати качалкою, щоб масло рівномірно розійшлось по всьому тісту. Розкачуємо до товщини 1 см і складаємо книжечкою. Залишаємо в холодильнику на 20 хв і повторюємо цю процедуру 3 рази. Після всього тісто готове для використання. Я попереджав, що рецепт складний.

Начинка:

  • Яловича вирізка (витримана мінімум 1 тиждень) 700 г 🥩
  • Шампіньйони 300 г
  • Пармська шинка
  • Тим’ян
  • Часник
  • Олія
  • Сіль, перець

Спосіб приготування:

Шампіньйони перебиваємо в блендері до подріблення. Ця суміш називається дюксель. Пізніше на гарячій сковороді випаровуємо вологу з шампіньйонів. Охолоджуємо.

Маринуємо яловичу вирізку в солі з перцем, додаємо оливкову олію. Обсмажуємо до золотистої скоринки зі всіх сторін на сковорідці з часником та тим’яном. Знімаємо м’ясо і охолоджуємо.

Переходимо до основного моменту.

Обгортаємо м’ясо. На харчову плівку викладаємо дюксель, пармську шинку та огортаємо м’ясо. Щільно затягуємо та ставимо в морозильну камеру на 1 год.

Листкове тісто, приблизно 250 г, розкачуємо так, щоб огорнути ним яловичину. Витягуємо з морозильної камери м’ясо і загортаємо в тісто, міцно закривши краї. Змащуємо яйцем, за бажанням можете зробити гарні надрізи. Запікаємо біф веллінгтон при температурі 170 градусів протягом 35-40 хв.

Ось і все, впорались)

Хай смакує!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *